201

ka101

229

202

teknoloji

egitim

açıkhibe

scientix

ka102

TEOG gitti yerine ne gelecek?

Yıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değilYıldız etkin değil
 

 SBS, TEOG , 6-7 ve 8. sınıflarda her yıl sınav yapılarak Liseslere öğrenci yerleştirme , Danıştayın karşı kararı ile sadece 8. sınıfta 1. dönem 1 ve 2. dönem 1 olmak üzere 2 sınavla öğrencilerin istedikleri liselere yerleşmesinin basamağı olan TEOG 2017-2018 Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte "liselere geçiş sınavı kaldırılacak " başlığı ile gündeme oturdu. 

Kolay mı , zor mu olur bilinmez ancak , sınav kaldırılacak söyleminden sonra 

"peki yerine ne getirilecek " " sınav olmayacaksa liselere yerleştirme nasıl yapılacak " soruları gündeme oturdu.

Bir çok ortamda bu tartışmalar yapıladursun , ilgililer ve yetkililerden gelen açıklamalarda "velilerimiz ve öğrencilerimiz rahat olsun en uygun model bulunacak"

bu arada bir çok yöntem kamuoyuyla paylaşıldı , tartışıldı eleştirildi . En nihayetinde gelinen noktada , şu an için yöntemi az da olsa bilinen bir sınav ( mayıs 2019 tarihinde 8. sınıfların gireceği ve sadece 8. sınıf müfredatından soruların yer aldığı bir sınav) ve adresine yakın liselere yerleştirilme. 

Bu yöntemde yer alan 2 seçenekten birini öğrencilerimiz zaten çok iyi biliyor. Şu an ki eğitim sistemimizin olmazsa olmazı "sınav"

2. secenek yada sınavla birlikte yapılacak yerleştirmeden sonra devreye girecek olan herkesin adresine yakın okula yerleştirilmesi .

Burda planlanan yöntemlerin net uygulamaları muhakkak liselere yerleştirme döneminde daha net ortaya çıkacaktır. Ancak velilerdeki heyecen öğrencilerden fazla olduğu için emlakçıların ilanlarında  ".... lisesine 100 mt mesafede..... " vb yazılar görülmeye başlandı bile .

Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme bir bilim dalı olarak çıkıyor karşımıza. 

Eğitimde Seçme ve yerleştirme ise bu bilim dalının uygulandığı çok kısa bir zaman dilimini. 

"Eğitimde ölçme ve değerlendirme" ile ilgili bir planlamanız yoksa , "eğitimde seçme ve yerleştirme"yi yapacağınız zaman " eğitimde yönlendirme ve rehberlik" yapmadan/ yapamadan bu aşamaya geldiğimizi anlarız.

Yine sınavdan vazgeçemez, bunun yanında eğitimde velilerin ya da çevrenin algısını değişik yönlerde tutacak yenilikçi uygulamalr gibi uygulamalrda b planı olarak ortaya çıkabilir ( adrese göre yerleştirme vb ) 

 

- eşit okullar

-sınavsız eğitim ( yüksek öğrenime geçişe kadar)

- kendi bütcesi olan okullar, öğrenci sayısına göre merkezden bütçenin aktarıldığı okullar

-okuların özelleştirilmesi

- eğitimde merkezi yerinden yönetim 

-özel derse ihtiyac duymayacak seçme/ yerleştirme sistemi

sanki bunların bazıları ya da hepsi uygulanabilirse geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitimine daha katkılı olacak .

bunların tek tek ya da tümden uygulanması içinde iyi bir eğitim modeli belirlenmeli sonra uygulanmay  konulmalı 

Milli Eğitim Modeli 

Siyasetler  üstü , 

ülkemizin askeri, savunma politikaları gibi öncelikli bir eğitim modeli

 

 

Yazdır Email

20 ziyaretçi ve 0 üye çevrimiçi